Budgetmerk Dacia sleept de Franse automaker Renault door de crisis. En rentes in Zuid- en Noord-Europa blijven maar dalen. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De overnamekaravaan van 2014 doet eindelijk ook het Damrak aan. Het Franse vastgoedfonds Klépierre heeft een overnamebod gelanceerd op Corio dat het Nederlandse bedrijf waardeert op 7,2 miljard euro. Gebaseerd op de koers van maandag biedt Klépierre 1,14 eigen aandeel (omgerekend 41,40 euro) voor elk aandeel Corio. En dat behelst een premie van 15,6 procent ten opzichte van het slot van maandag. Pensioenuitvoerder APG, Corio’s grootste aandeelhouder, heeft zich al geschaard ahcter het bod.

2. Renault boert goed met het crisismerk Dacia. In de eerste helft van 2014 steeg de operationele winst van de Franse autobouwer met een kwart naar 729 miljoen euro, wat overigens boven de analistenverwachting van 673 miljoen euro lag. Renault profiteerde van kostenbesparingen en wist meer Dacia’s aan de man te brengen, terwijl het aantal verkochte Renaults vlak was.

En de populariteit van Dacia’s, die al vanaf 7.700 euro te krijgen zijn, is niet heel verrassend. In veel EU-lidstaten staat de werkloosheid op recordniveaus. Daarnaast groeiden reële beschikbaar inkomens in de afgelopen jaren nauwelijks of was er zelfs sprake van krimp.

3. Goed nieuws voor de fabrikant van elektrische auto’s Tesla. Want volgens de zakenkrant Nikkei gaat het Japanse Panasonic de machines leveren die de Amerikaanse sportwagenfabrikant nodig heeft voor de zogenoemde ‘Gigafactory’. Tesla gaat in de Gigafactory op zeer grote schaal lithium-ion accu’s produceren. De bedoeling is dat de fabriek in 2020 evenveel zoveel lithium-ion accu’s uitspuwt als in 2013 wereldwijd werden geproduceerd. Door de schaalgrootte moet de kostprijs van de accu’s zo sterk dalen, dat elektrische auto’s op prijs kunnen gaan concurreren met auto’s met een verbrandingsmotor.

4. Herbalife, het voedingsproductenbedrijf dat wordt aangevallen door hedgefondsmanager Bill Ackman omdat het een piramidespel zou zijn, heeft maandagavond een flinke smak gemaakt in de handel nabeurs. De koersval volgde op na het bekendmaken van de kwartaalcijfers. Afgelopen kwartaal daalde de winst van Herbalife met 16 procent naar 120 miljoen dollar, op een 7 procent hogere omzet van 1,3 miljard dollar. De winst voldeed niet aan de analistenverwachting, de eerste misser sinds 2008. En daarnaast viel ook de winstverwachting voor het lopende kwartaal tegen.

5. Europa gaat vandaag naar verwachting eindelijk akkoord met economische sancties tegen Rusland. Russische staatsbanken wordt de toegang tot de Europese kapitaalmarkt ontzegd, er komt een wapenembargo en een verbod op de export van technologieën die cruciaal voor de Russische energiesector. En dat Europa eindelijk Rusland de tanden laat zien komt doordat de EU-lidstaten door de ramp met vlucht MH17 de rijen hebben gesloten, waardoor Poetin eventjes niet verdeel en heers kan spelen.

6. Het gaat weer helemaal goed in Zuid-Europa, als je de obligatiemarkt moet geloven. Rentestanden in Spanje – de 5- en 10-jaars rente om precies te zijn – bereikten op maandag weer een nieuw dieptepunt. En vanochtend zet de daling van de rente gewoon door.

De rally in de perifere staatsleningen heeft een aantal oorzaken. Ten eerste gaan beleggers er nog steeds vanuit dat de Europese Centrale Bank (ECB) zo nodig onbeperkt staatsleningen kan kopen, als een eurolidstaat de vernedering van een bailout moet ondergaan. Daarnaast zijn beleggers nog steeds naarstig op zoek naar rendement, en in de eurozone moet je daarvoor in het zuiden zijn.

Verder toont de Spaanse economie aan dat er leven mogelijk is na een reddingsoperatie, ook al zit het land nog steeds in een heel erg diep dal met een werkloosheid van 25 procent. Overigens geldt er nog steeds een aanzienlijke risico-opslag (het renteverschil ten opzichte van Duitse staatsleningen met dezelfde looptijd) voor staatsleningen uit de periferie. Zo ziet u in de grafiek (bron: Bloomberg) het renteverschil tussen de Spaanse en Duitse 10-jaars rente. Nog lang niet terug op de bodem – als dat überhaupt gezond zou zijn.

(klik voor uit vergroting)

GERSP U Index (Germany Spain  1 2014-07-28 14-00-12

7. Ook de rentestanden voor 'gezonde' eurolidstaten als Nederland en Duitsland blijven maar dalen. Vanochtend bereikte de Duitse 10-jaars rente – de benchmark voor de eurozone, een nieuw dieptepunt op 1,12 procent. En de Nederlandse 10-jaars rente noteert op krap 1,3 procent.

De haast niet te stuiten daling van de rente dit jaar heeft een aantal oorzaken. De obligatiemarkt verwacht voor bijna de rest van het decennium zeer weinig inflatie – minder dan 1 procent. Ook de groeivooruitzichten zijn niet al te best en van de ECB wordt ook weinig verwacht (lees: geen kwantitatieve versoepeling). En dan is er natuurlijk ook de escalatie van de crisis in Oekraïne.

8. Het gaat niet zo goed met Abenomics - de poging van de Japanse premier Abe om de inflatie aan te zwengelen - to say the least. Volgens de Financial Times, die een rapport van economen van Credit Suisse aanhaalt, heeft de btw-verhoging per 1 april van 5 naar 8 procent de economie zwaar gehavend. Detailhandelsverkopen kelderden met 11 procent in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal, toen consumenten aankopen naar voren haalden in anticipatie op de btw-verhoging.

Volgens de economen is de inzinking van de detailhandelsverkopen afgelopen kwartaal dieper dan in 1997, toen Japan de btw verhoogde van 3 naar 5 procent. En die btw-verhoging 17 jaar geleden luidde de periode van deflatie en (nog meer) economische malaise in.

9. Staat er vandaag nog wat belangrijks op de beursagenda. Neen. We moeten het doen met The Conference Board’s index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen, die in juni de hoogste stand in 6,5 jaar tijd bereikte. (Update: in juli is het Amerikaanse consumentenvertrouwen wederom fors toegenomen.) Ook komen er de Amerikaanse huizenprijzen volgens de Case-Shiller index (ze stijgen nog steeds, maar alleen wel minder hard). Omdat morgen het rentebesluit van de Federal Reserve plaatsvindt en er de rest van de week bijna een dozijn belangrijke macrocijfers op de agenda staan, zal het waarschijnlijk ook vandaag rustig blijven.

10. Vanwege de saaie beursagenda zijn Europese aandelenbeurzen ook vanochtend weer erg kalm, helemaal in vergelijking met de spectaculaire bewegingen in de obligatiemarkt. De meeste indices noteren vlak.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl